683 poze   45482 vizite

Cerc preotesc - 1 octombrie 2009

Fotografii-0153
Fotografii-0153
Fotografii-0154
Fotografii-0154
Fotografii-0156
Fotografii-0156
Fotografii-0158
Fotografii-0158
Fotografii-0159
Fotografii-0159
Fotografii-0160
Fotografii-0160
Fotografii-0161
Fotografii-0161
Fotografii-0162
Fotografii-0162
Fotografii-0163
Fotografii-0163
Fotografii-0164
Fotografii-0164
Fotografii-0165
Fotografii-0165
Fotografii-0166
Fotografii-0166

Comentarii album • 2
Ionelyka 10 octombrie 2010  
am fost si aici..
Raportează
BisericaVadastra 24 august 2010  
DIN VIAŢA PAROHIEI

Joi, 1 octombrie 2009, a fost o zi cu totul deosebită pentru viaţa comunităţii din Vădastra. Biserica satului a fost pentru o zi ceea ce ar trebui să fie de fapt întotdeauna, centrul comunităţii, nu doar la propriu cum este de fapt prin poziţionare, ci locul spre care s-au îndreptat inimile, gândurile, paşii, locul în care au venit cu toţii, de la mic la mare.
Evenimentele ce i-au adunat pe creştini au fost trei la număr: Sfânta Liturghie, Slujba Sfântului Maslu şi cercul preoţilor din această zonă. Dumnezeu a binecuvântat evenimentul cu vreme frumoasă, întâia zi a lui octombrie fiind o superbă zi de toamnă iar desfăşurarea programului, totul de fapt, a decurs liniştit, firesc, fără incidente. Preotul paroh Ciupitu Ioan Viorel, organizatorul şi gazda tuturor evenimentelor menţionate nu poate fi decât mulţumit şi sunt numeroase motive de mulţumire şi de adus lauda lui Dumnezeu începând cu vremea, participarea preoţilor şi credincioşilor, a elevilor de la şcoală ce, fericită coincidenţă, aveau în orar religie, însoţiţi de profesorul lor, etc.
Sfânta Liturghie s-a săvârşit în biserică cu participarea tuturor preoţilor prezenţi (vezi tabelul de la final), apoi afară s-a săvârşit Slujba Sfântului Maslu de către preoţi care, apoi, au trecut la celălalt scop al întâlnirii lor, informări, discuţii despre organizarea parohiei şi şi-au împărtăşit din experienţa acumulată de fiecare. Dat fiind că discuţiile, comunicarea, schimbul de experienţă sunt benefice, în acest scop, pentru că întotdeauna e loc de mai bine, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a recomandat organizarea cercurilor preoţeşti şi întâlnirea de la Vădastra este urmare a acestei iniţiative episcopale.
Maslul este o sfântă taină folositoare tuturor creştinilor bolnavi de boală trupească sau sufletească, căci le dă tămăduire trupului şi iertare sufletului. Pentru aceasta se cuvine preoţilor să sfătuiască pe toţi creştinii, care vor cere a li se săvârşi această Taină, ca mai întâi sa-şi cerceteze cugetul şi să se mărturisească la duhovnic. Apoi, adunându-se şapte preoţi sau trei numai, în biserici sau în casă, se aşează o masă, pe care se pune un vas cu făină de grâu şi în mijlocul lui o candelă cu untdelemn curat; în făină înfig şapte beţişoare înfăşurate pentru ungere. Lânga vas se aşează lumânări şi Sfânta Evan¬ghelie. Şi stând preoţii în jurul mesei, preotul-protos cădeşte masa şi toată biserica sau casa şi pe cei de faţă.
Taina maslului nu se poate confunda cu Taina sfântului mir (mirungerea) şi nici cu miruirea. Taina sfântului mir împărtăşeşte credinciosu¬lui harul pentru creşterea duhovniceasca. Taina maslului se săvârşeşte la cererea bolnavului sau apropiaţilor săi - rude, prieteni - în vederea însănătoşirii sau pentru iertarea păcatelor care au dus la suferinţă, la tulburarea sufletului, sau pentru răspuns bun la dreapta judecată.
În Sfintele Evanghelii şi în toate rugăciunile (şapte la nu¬măr) din rânduiala Tainei maslului, Dumnezeu este invocat ca "doctorul sufletelor şi trupurilor noastre, a Cărui milă este nemăsurată...", iar după fiecare rugăciune şi invocare, credincioşii cânta : "Stăpâne, Hristoase, Milostive, miluieşte pe robul (robii) Tău"
Însănătoşirea bolnavului se cere prin rugăciune de la Dumnezeu, fi¬indca însuşi Fiul Său a luat trupul nostru. În calitatea sa de "templu al Sfântului Duh" (I Cor., 6, 19), trupul are capacitatea de a fi vindecat şi curăţit prin materia văzuta şi sfinţită, untdelemnul. Boala nu este numai un rezultat al păcatelor personale nemărturisite, ci şi o urmare firească a eredităţii. Se ştie că din părinţi vicioşi se pot naşte copii cu malfor¬maţii. "Până la al şaptelea neam voi pedepsi fărădelegea" (Lev., 26, 31) ; "părinţii mănâncă aguridă şi se strepezesc dinţii copiilor" (Ier., 31, 29). Înainte de Taina Sfântului Maslu se cere bolnavului să-şi mărturisească păcatele pentru iertare în Taina spovedaniei ca să se poată învrednici apoi şi de Sfânta Împărt㬺anie. Sfântul Maslu este o taina a participă¬rii comune la ridicarea din patul suferinţei, o comuniune de rugăciune pentru sufletul celui chinuit. Pentru aceasta, se invoca ajutorul Preasfintei Fecioare, al Sfintei Cruci, ajutorul sfinţilor şi îngerilor, al tuturor slu¬jitorilor trăitori în Hristos şi în comuniune cu sfinţii.
Taina maslului este lucrarea sfânta săvârşita în numele Sfintei Treimi, de către preoţii Bisericii, prin care se împartăşeşte credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau uşurării suferinţelor trupeşti, întărirea su¬fletească, iertarea păcatelor. Partea văzuta constă din ungerea cu untdelemn sfinţit, după ce s-a invocat prin rugăciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfântului Duh asupra celui bolnav.

Nr .
crt. Comuna Parohia Preoţi
1 Vădastra Parohia ‘Sf. Mc. Dimitrie’ Vădastra – (parohie organizatoare) Preot Ciupitu Ioan Viorel
(preot gazdă)
2 Gura Padinii Parohia ‘Sf. Mc. Dimitrie’ Gura Padinii Preot Protopop Iconom Stavrofor Radu Voinea
3 Bucinişu Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ Bucinişu
Parohia ‘Sf. Ioan Botezătorul’ Bucinişu Preot Victor Marin
Preot Octavian Sebastian Aliman
Preot Marin Sfetcu
4 Câmpul Părului Parohia ‘Sf. Împăraţi Constantin şi Elena’ Câmpul Părului Preot Florea Grigore

5 Coteni Parohia ‘Izvorul tămăduirii’ Coteni Preot Mugurel Marin
6 Obârşia Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ Obârşia Preot Alexandru Motora
7 Obârşia Nouă Parohia ‘Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril’ Obârşia Nouă Preot Florea Barbu

8 Orlea Parohia ‘Sf. Ierarh Nicolae’ Orlea Preot Stelian Ene
9 Tabon Parohia ‘Sf. apostoli Petru şi Pavel’ Tabon Preot Sandu Popa
10 Stăvaru Parohia ‘Sf. Dumitrie’ Stăvaru Preot Robert Rizea
11 Urzica Parohia ‘Sf Ioan Botezatorul’ Urzica
Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ Urzica Preot Marian Cismaru
Preot Constantin Moanta
12 Vădăstriţa Parohia ‘Intrarea Maicii Domnului în biserica’ Vădăstriţa Preot Ion Slavu
Preot Dănuţ Cumpănaşu
13 Vişina Nouă Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’Vişina Nouă Preot Ioan Dospinoiu
Preot Mihai Coşerea
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.